Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Sunday, November 26, 2017

Nak belajar labur hartanah atau sekadar nak membeli sahaja??

Perjalanan menjadi pelabur hartanah yg mantap memakan masa yg panjang..

ada byk bab perlu dikuasai.. sy sarankan anda utk bermula dgn kelas asas dan menambah ilmu dgn pembacaan..

Pd masa kini terdapat byk sumber sama ada buku atau internet..

Seperti pelaburan yg lain.. tiada 1 pun yg perfect.. cumanya cuba cari teknik yg sesuai dgn "kita"
.
.

Klw sekadar nak tau cara membeli rumah itu mudah sahaja..

● Pasaran
Pasaran tempat kita car
i hartanah biasanya ada 2..
1. Primary market - Underconstruction
2. Secondary market - subsale / second hand atau lelongan awam

● Deposit
Biasanya deposit membeli hartanah ni sekitar 10% & 90% lagi adalah dari pembiayaan dari bank.. tapi jgn khuatir.. ianya masih boleh dirunding lagi

● Pembiayaan Hartanah.
Jika kita membeli hartanah dengan bantuan pembiayaan dari pihak bank.. maka kita perlu bersiap sedia
1. Dokumen
2. Kos2 yg mungkin terlibat

● Peguam
Lantik peguam bagi menguruskan proses jual beli..
Dan jika kita beli direct dgn owner sekali pun.. jangan byr cash ke owner.. tetapi byrlah melalui peguam

● kontraktor
Semasa viewing hartanah yg sudah berkenan.. sebaiknya bawa kawan atau kontraktor yg mahir utk menilai kos2 yg mungkin perlu dikeluarkan bagi membaik pulih dll..

Insyaallah..

Salam kejayaan!

LIKE | SHARE

Saturday, November 18, 2017

KEMUNING AMAN APARTMENT Section 32, Shah Alam

Wow!  Beautiful renovated apartment
Asking Price : RM326,000

KEMUNING AMAN APARTMENT Section 32, Shah Alam



Freehold bumi
3 room 2 bath
736 sq ft
Level 8 - nice view 
1 covered car park
4 lifts for each building 

Renovated : kitchen cabinets, plaster ceiling, counter bar, wardrobe 
Renovation cost : Almost Rm50k

Amenities :
1 - 2km to Giant, Kfc, Pizza Hut, Speedmart, schools, police station 
5 km - 7km to Aeon Big & Gamuda Walk

Easy access via :
Jalan Bukit Kemuning, 
Kesas Highway,  Nkve,  Npe, Lksa etc

Contacts : Sr. khairulnawawi (MRISM) (PEA)
Reapfield subang jaya

Image may contain: indoorImage may contain: indoor



Image may contain: indoor


Urgent for sale Double storey terrace KG RAJA UDA, Port Klang

Wow! Below market value.. ASKING only Rm395k

Urgent for sale
Double storey terrace KG RAJA UDA, Port Klang
Freehold
3 room 2 bath (originally 4 room)
Land size : 1,400 sq ft
Built up : 1,600 sq ft
Renovated : extended kitchen, kitchen cabinets, wardrobe, grills, tiles etc
Peaceful environment



Amenities :
Primary/secondary schools, shops, supermarkets, restaurants, mosque, petrol station, hotels, sports complex etc

Easy access via Federal highway, Kesas, Nkve
8 minutes to Port Klang town
10 minutes to Klang town
3 minutes only to KTM commuter

Price : Rm395,000

Interested pls contact :
Sr. Khairulnawawi (MRISM) (PEA)
0125414096
Reapfield subang jaya



Image may contain: indoor

Murah!! Apartment Puncak Alam for Sale @ RM180,000 luas bangunan 760kp

WOW APARTMENT PUNCAK ALAM LAGI!

UNIT NI MEMANG TERBAIK SEBAB 1. Saiz paling besar 760sqft (Blok Jasmin) 2. Corner lot 3. Berpenyewa pelajar lelaki UITM RM650 sebulan 4. Level rendah sahaja 5. Fully furnished jual sekali barang2 siap ada table top lagi 6. Ada 3 bilik 2 bilik air 7. Leasehold & bumi lot HARGA : RM180K (NEGO) JANGAN TUNGGU PROJEK2 BESAR DI PUNCAK ALAM SIAP YA. 1. Hospital UITM 2. ECO WORLD Township 3. WCE & DASH highway 4. Puncak Bestari II by WORLDWIDE HOLDINGS 5. LBS townhouse and double storey project 6. Komersial lot dan banyak lagi CALL/WHATSAPP SEGERA 0125414096 Sr Khairulnawawi (MRISM) (PEA)
Reapfield Subang Jaya





Thursday, November 16, 2017

Dilema pelabur hartanah newbie

Biasa sy terima mesej lebih kurg mcm ni.. sebelum tu nak pesan hangpa jangan terasa.. ni sy share.. mana yg baik ambil la pelajaran.. "Assalam bro.. nampak bro ada berjinak2 dgn pelaburan hartanah kan.. ajar la aku nak beli rumah.. Klw ada listing rumah2 roger2 ek.."


. Lalu sy pun offer la beberapa listing yg mungkin sesuai dgn budget.. Kemudian sy dpt mesej balas kebanyakkan nya begini "...aduh jauh pula dgn tempat kerja aku.. or wife aku.. tempat lain ada x??.. landed ada x?? Bla2.. bla harga2.. rumah dah siap reno ya.. aku malas nak serabut2..." Hmmm.. saya tanya balik.. beli utk invest ke untuk duduk sendiri..

Ramai yg xmau belajar dulu sebelum melabur.. rumah mmg banyak. Tapi rumah mana yg boleh dibeli utk pelaburan?? Apakah strategi2 nya?? Contohnya.. sekarang dah elok menyewa teres 1tingkat.. dekat dgn tempat kerja.. sekolah anak.. kata lah sewa rm800/bulan.. so maintain dulu.. . . klw nak beli area tu mungkin dah cecah RM350k.. yg mana ansuran bulanan lebih kurg rm1500.. Kan ke dah terbeban nak byr ansuran pinjaman? Dah la kita ni baru mula kerjaya.. duit tabungan yg xberapa nk ada + simpanan EPF habis dikeluarkan utk tampung deposit + legal fees etc.. Nak lebih bijak nampak moden / lifestyle.. guna pula personal loan utk kerja2 reno.. beli perabot bla2..bla.. . . Agak2 la... boleh x sabar sket.. belajar dulu beli rumah buat pelaburan.. nanti lepas 10tahun dah ada untung.. kerjaya pun dah stable.. gaji pun dah padu.. Korg jual la rumah pelaburan tu.. beli la rumah yg sesuai masa tu.. Ramai orang yg stuck nak move dengan pelaburan hartanah adalah sebab kes2 sebegini.. Lepas tu mula menuding jari salah kan sekililing.. salahkan kapitalis.. salahkan kerajaan xbantu / xsekat.. banyak cantik hangpa.. LIKE | SHARE klw x malas la aku nak share lagi.. penat weyh karang citer hahaha2..